Hyvät metsänomistajakollegat!
Koronaviruksen vuoksi koko Suomi on joutunut sopeutumaan poikkeusoloihin. Yksityiset ihmiset ovat hädissään. Monet yritykset ovat joutuneet sulkemaan ovensa ja lomauttamaan henkilökuntansa. Meillä Mini Forestissa tilanne on toinen. Äväntäjärven Kalasaaressa olemme niin eristyksissä muusta maailmasta, että voimme valmistaa poria ja taimitarraimia aivan normaaliin tapaan ja toimittaa tilaukset asiakkaillemme. Te hyvät asiakkaamme olette onneksi lähes samankaltaisissea olosuhteissa. Omissa metsissänne voitte istuttaa taimia, tehdä mainetekoja. Uudistatte metsäänne, mutta turmelette metsien ja järvien ekosysteemiä mahdollisimman vähän.
Teille vanhat asiakkaamme haluan lausua erittäin lämpimät kiitokseni. Palautteenne on ollut niin hyvää ja rohkaisevaa, että olemme panostaneet tuotannon kehittämiseen ja nopeuttamiseen. Aloitimme myös suuremman poran valmistuksen. Sen halkaisija on 60 mm ja soveltuu suurempien paakkujen istutukseen. Taimitarrain toimii myös näiden istutuksessa. Kehitimme molempiin poriin soveltuvan laitteen. Se kiinnitetään poran varteen. Sen nimi on varpupiiskuri. Nimensä mukaan se poistaa varpuja ja sammalta reiän ympäriltä noin 10 sentin alalta. Reiän löytää nyt hyvin ja taimi on helpompi reikään työntää. Varpupiiskuri on lisälaite, jonka voi ottaa pois ja tuleekin ottaa, jos olosuhteen eivät käyttöä vaadi. Mehän pyrimme siihen, että tärvelemme metsiämme mahdollisimman vähän.
Mätästykset historiaan kampanjamme ovat huomioineet muun muassa yksityiset sahayritykset. (Ovat alkaneet suositella menetelmäämme omille asiakkailleen). Sillä sektorilla hiilitase on ymmärretty oikealla tavalla ja myymämme tukit päätyvät tukkipinoon, eivätkä lipsahda kuitukasaan. Tukista saamme kohtuullisen korvauksen, aukoissa kuidun tuotamme tappiolla.
Jatkuvan kasvatuksen suosio kasvaa. Poramenetelmällä avustettuna se on hiilinielujen, metsien ja järvien ekosysteemien kannalta paras. Sillä voimme tulevaisuuttamme turvata, kun teemme metsistämme sekämetsiä. Istutamme jalostettuja taimia, useita puulajeja, kutakin sinne, missä maasto on sovelian. Jälkihoitoa on vähän, metsiemme kasvu nopeutuu. Paraskaan menetelmä ei voi taata tyydyttävää tulosta, jos ei sorkkaeläinten määrää pudoteta siedettävälle tasolle. Sääntelymekanismi on tehottomuutensa osoittanut ja joutaa historiaan sekin. Haittaeläinten suosiminen ei metsiemme biodiversiteettiä edistä, vaan tuhoaa sitä.
Kalasaaressa 14.4.2020 Mini Forest Seppo Rantakallio