MiniForestin tarina

Laajan tietopohjan hankkimista varten olemme matkustaneet aika paljon. Olemme muun muassa nähneet Kaakkois-Aasian sademetsät metsinä, niiden tahallisen tuhon ja sen jälkeiset öljypalmuviljelmät. Amazonilla, Iquatosissa katselimme sahateollisuuden keskittymää, jossa logistiikka hoitui yksinomaan ekologisesti hinaajilla. Ei ollenkaan huonosti, mutta toisaalla sademetsää silputtiin surutta karjan laitumiksi. Etiopiassa katselimme maailman suurimpia karjalaumoja n. 50 miljoonaa, ne tosin laidunsivat pääosin pensaikoissa. Saharan metsittämistä on haaveiltu. Ehkä olisi parempi kokeilla pensaikkojen perustamista. Tällä kokemuspohjalla voi todeta, että mitä maapallolla muualla tehdään tai jätetään tekemättä, ratkaisee Suomenkin kohtalon. Positiivisia viestejä on kantautunut muun muassa Kiinasta ja Intiasta. Suomessa olemme valmiiksi etukenossa, mutta parannettavaakin on.

Suomessa varsinkin puuta kuiduttava teollisuus on jaksanut ylistää Suomea mallimaana, sitä kansainväliset ympäristöjärjestöt eivät ole enää nielleet.

Me Suomen metsänomistajat voimme Suomesta tehdä mallimaan, kun aloitamme heti, säästöjäkin syntyy heti, eikä kohtalaisen tasaista tulovirtaakaan tarvitse tolkuttoman kauan odottaa.