Mini Forest

Mini Forest on nuori 2017 perustettu yritys, mutta perustajat ovat jo seniori-ikään ehtineitä. Yrityksen perustaminen tuli tarpeelliseksi, kun onnistuimme kehittään uuden menetelmän metsäpuutaimien istuttamiseen. Akkuteknologian ja akkuporakoneiden kehittyminen tekivät kehitystyön mahdolliseksi. Muutos oli todella suuri, sillä 15 tonnin kaivinkoneen maanmuokkaustyö tuli tarpeettomaksi. Se korvautui akkuporakoneeseen kiinnitetyn maaporan käytöllä. Muutos oli suuri, mutta niin oli yrittäjien pettymyskin ”Suomen Metsämafian” täydellisen tyrmäyksen johdosta. Menetelmä ei kelvannut edes koekäyttöön. Mutta yksityiset metsänomistajat kiinnostuivat ja heiltä tullut palaute on ollut todella hyvää ja kannustavaa. Eikä kysymyksessä ole ollut ohimenevä alkuinnostus, vaan vuosia jatkunut käyttö. Siitä syystä toimintamme ja kehitystyömme on jatkunut ja jatkuu edelleen, vaikka muutama ”vuosilusto” onkin tullut lisää, kuten metsiemme puihinkin.

Etujoukot ympäri Suomen ovat jo historiallisen työn tehneet ja hankkineet kokemuksia, joista Sinäkin pääset nauttimaan, kun siirryt poraistutukseen.

Vesa: Istutimme kuusentaimia 2019 hehtaarin aukkoon. Työ alkoi sujua puolentunnin harjoittelun jälkeen varsin joutuisasti. Ensimmäinen vuosi kului taimien kasvua seuraten. Syksyllä kiersimme koko alueen, hyvältä näytti, vain muutama kuollut taimi löytyi. Varhaisperkaus oli helppo, kun taimen ympärillä ei ollutkaan lehtipuu vesaikkoa, kuten aina ennen oli ollut. Nyt taimikko on komea ja korkeampi, kuin minä.

Samuli: Istutimme karuun ja oikein kivikkoiseen rinteeseen yksivuotiaita männyntaimia 2022. Pora toimi hämmästyttävän hyvin. Ohjeen mukaan annoin terän pyöriä 2000 kierrosta minuutissa. Poralla oli ihmeellinen kyky hakeutua sellaiseen rakoon, johon reikä syntyi ja taimen sai istutettua. Toistaiseksi sorkkaeläimet ovat jättäneet taimet rauhaa.

Mikko: Olen positiivisesti yllättynyt, että taimeni ovat kehittyneet niin hyvin. Otin ison riskin, kun kuuden hehtaarin aukko jätettiin mätästämättä ja taimet istutettiin poralla ehjään maahan. Isoon aukkoon mahtui reheviä notkoja, karuja kumpareita ja vanhaa suopeltoa. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että kun taimet istutetaan ehjään maahan, ne ovat paljon paremmassa turvassa, kuin muokatussa maassa. Vuosi oli 2018 ja pitkä poutajakso kävi hermoille. Mutta kapillaari toimi, syksyllä kuolleita taimia oli vaikea löytää.