Suomen Metsämafia!

Metsänhoidon suositukset valmistellaan laajassa yhteistyössä metsä-, ympäristö- ja ilmasto-alan toimijoiden kanssa. Työtä luotsaavat korkean tason johtoryhmä ja laaja-alainen ohjausryhmä. Johto- ja ohjausryhmätyössä on edustettuna noin 30 organisaatiota. Tapio koordinoi metsänhoidon suositusten valmistelua ja ylläpitoa.

Tämä on se Suomen ”metsämafia”, joka vähät välittää metsämaaperätutkijoiden tutkimustuloksista, eikä maaperän ötököiden joukkoteurastukseen näytä muutosta tulevan tänäkään vuonna.

Kokonainen maailmankaikkeus piilee metsiemme maaperässä, sanoi eräs metsämaaperätutkija jo kymmenen vuotta sitten. Tämä on helppo uskoa, kun tutustuu lähdemateriaaliin, jota on viimeisten vuosien aikana ilmestynyt roppakaupalla. Ehkä merkittävin teos on ollut Elämää maan kätköissä niminen kirja. Kirja keskittyy pelkästään maaperäeliöihin ja niiden merkitykseen koko ekologian näkökulmasta katsottuna. Kaikkein oleellisin on kiteytetty kirjan viimeiseen lauseeseen: ”Yksi asia kuitenkin tiedetään: mikään ei toimi ilman maaperän ahkeraa hajottajakansaa, pitäkäämme siitä hyvää huolta.” Metsämafian käytös ei totisesti ole hyvää huolenpitoa, kun kymmeniä vuosia jatkunut maan tallaaminen ja möyriminen jatkuu edelleen.

Kotisivujemme päivityksessä pyrimme kuvin kertomaan, että metsämaa todella kuhisee elämää. Suuremmat lajit näemme omin silmin, pienimpien elämän näemme tutkijoiden julkaisemista teoksista. Kumpikaan info ei ruusuista tulevaisuutta lupaa. Luontokadon suurin poistuma tapahtuu talousmetsissä. Sen aiheuttaa yksiselitteisen selkeästi Suomen Metsämafian asennevamma. Yksi lupaa maksaa ”Plussaa”, kun teetät paljon tekopökkelöitä, muuten hyvä mutta kun siihenkin liittyy ötököiden joukkoteurastus. Mätästys.

On kulunut 8-vuotta siitä, kun tarjosin uutta poraistusmenetelmää ”Suomen Metsämafialle”. Ei kelpuuttaneet edes koekäyttöön. Saman 8-vuoden aikana yksittäiset metsänomistajat ovat tehneet erittäin arvokasta ”tutkimustyötä”, istuttaneet taimia ja seuranneet taimiston kehitystä. Loppukäyttäjien kokemuspohjainen tieto, kuuden vuoden ajalta, mitä erilaisimmista kohteista ympäri Suomen, päihittävät varmasti metsämafian tutkimukset, jos niitä edes koskaan on tehty.

Olen hyvin kiitollinen metsänomistajien palautteesta. Nyt voin aivan vakain tuumin ja harkiten sanoa: Metsänomistaja, ota metsän uudistaminen kokonaan omaan hallintaasi. Älä mätästä, älä riko maata yhtään enempää, kuin taimipaakun koko vaatii. Olet monta askelta edellä ”Metsämafian” menetelmistä. Kun näin menettelet, taimesi pysyvät pystyssä ja kehittyvät. Niitä ei rouste nosta, eikä ukkoskuurot kumoa, eikä pitkäaikaiset sateetkaan, eikä poutajaksotkaan, koska kapillaari toimii. Tämäkin on tärkeää, Humus, karikkeen lahoamisen lopputuote, ei karkaa vesistöjä rehevöittämään, vaan tarjoaa vuosikaudet ravintoa taimiesi käyttöön. Siirtyminen poraistustukseen on ylivertainen päätös, kun lähdet luontokatoa ja vesistöjen rehevöitymistä torjumaan. Vielä parempi päätös on, että siirryt jatkuvaan kasvatukseen, poralla istuttaen voit metsästäsi tehdä niin monimuotoisen, kuin haluat.

Kalasaaressa 14.3.2024
Seppo Rantakallio
Mini Forest